Mij is gevraagd eens iets te schrijven over beginnen met beleggen. Dat is natuurlijk een interessante vraag. Er komt immers veel op je af en er zijn heel veel verschillende bronnen van informatie. Dus waar moet je dan naar kijken en hoe weet je waar je moet beginnen? Laat ik een poging wagen door aan te geven wat je je moet afvragen en waar je op moet letten als je wilt beginnen met beleggen.
Weet je zeker dat je wilt gaan beleggen?
Het klink misschien gek, maar de eerste vraag die je je zou moeten stellen is: Weet je zeker dat je wilt gaan beleggen? Het is niet eenvoudig, anders was iedereen er rijk mee geworden. Dus waarom zou je het willen? Nu kunnen daar verschillende redenen voor zijn die voor iedereen anders zijn. Zo zou het kunnen dat je op zoek bent naar een hobby. Prima. En een hobby mag geld kosten. Misschien ben je op zoek naar een flinke portie adrenaline. Kan ook. Maar waarom dan beleggen? Het is dan zeer waarschijnlijk eenvoudiger en goedkoper om naar een pretpark te gaan. Waarschijnlijk is dat ook leuker. En zo zijn er nog wel meer redenen waarom je zou kunnen beginnen met beleggen. Maar denk goed na of je de reden daarvan niet op een andere manier kunt invullen. Want zoals gezegd, het is niet eenvoudig.
Maar, zo hoor ik je denken, ik ben op zoek naar meer rendement! En er zijn toch genoeg voorbeelden van mensen die er rijk mee zijn geworden. Wat Buffet kan, dat wil ik ook leren. Daarom wil ik beginnen met beleggen! Goed. Weet je zeker dat je wilt beginnen met beleggen?
“Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.”
– Paul Samuelson –
Beleggen is het investeren van geld met de bedoeling daarmee in de toekomst financieel voordeel te behalen. Met dit in het achterhoofd, vind ik het geen hobby. Net zo min een doel om je adrenaline te verhogen. Je zult hier serieus, structureel en gedisciplineerd mee moeten omgaan. Dus weet je zeker dat je wilt beginnen met beleggen?
3 manieren
Als je wilt beginnen met beleggen, dan kan dat op 3 manieren. Je kunt het laten beleggen, bijvoorbeeld door een bank of vermogensbeheerder. Je kunt het volledig zelf doen. Of je doet het zelf maar dan met hulp van een bank, vermogensbeheerder, trainer of coach. Laten we deze 3 vormen eens nader beschouwen.
Er zitten voor- en nadelen aan het laten beleggen van je vermogen. Zo is er het risico van oplichting. Gelukkig is dat door veel maatregelen van De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten dit risico steeds minder geworden. Een ander aspect zijn de kosten. Je zult altijd meer kosten maken dan wanneer je het volledig zelf doet. En dit gaat dan weer ten koste van je rendement. Je moet goed begrijpen dat banken en andere partijen in deze industrie er niet zijn om je rijk te maken. Je bent er om deze partijen rijk te maken! Daar misschien denk je dat dat duurbetaalde professionals die werken bij een bank een veel beter resultaat realiseren. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat ook deze professionals in dezelfde valkuilen trappen als particulieren (bron). Sterker nog, vaak verslaan ze de index niet eens (bron).
Zelf beleggen dan maar? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat particuliere beleggers relatief slechte beleggers zijn (bron). Zo doet de particuliere belegger het vaak slechter omdat ze relatief veel transactiekosten maken, teveel risico’s nemen en vaak de neiging hebben om op het verkeerde moment uit te stappen. Het blijkt helemaal niet zo makkelijk te zijn en kost ook nog eens veel tijd.
Door zelf te beleggen met hulp, haal je een hoop van de nadelen van laten beleggen en helemaal zelf beleggen weg. Je kunt het een beetje vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. Je laat je goed informeren en begeleiden, maar uiteindelijk maak je zelf de keuze. Je hoeft je niet op de hoogte te zijn van alle informatie, kunt gericht vragen stellen en kunt erop vertrouwen dat jouw belangen voorop staan (dit uiteraard bij een vergoeding aan de adviseur op basis van een uurtarief, op commissiebasis kunnen andere belangen meewegen).
Met beleggen is het precies zo. Je kunt veel websites bezoeken, veel boeken lezen en op andere manieren kennis verzamelen. Maar door gebruik te maken van de kennis van een expert, leer je veel sneller. Daarnaast kun je gericht vragen stellen om ontbrekende kennis aan te vullen. En een goede coach zal proactief vragen stellen of suggesties naar voren brengen, die voor jou of jouw situatie van belang kunnen zijn. En een goede coach zal beginnen met de vraag: weet je zeker dat je wilt beginnen met beleggen?
Coaching
Meer weten over de verschillende coaching mogelijkheden? Op veler verzoek bied ik nu ook prive cursussen aan. Je leert dan snel en in je eigen tempo alles wat je wilt weten over beleggen en aanverwante zaken. Kijk hier voor meer informatie.
Veel succes!
Bram Voermans
Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”