Waarom maakt de AEX na 20 jaar 0% rendement?

Als je op 4 september 2000 had belegd in de 25 fondsen van de AEX-index dan had je deze week eindelijk quitte gespeeld en geen enkel rendement gemaakt. Je had daar meer dan 20 jaar op moeten wachten. Als je 5.000 euro had belegd, dan zou je nu precies die 5.000 euro weer hebben. Zelfs een spaarrekening zou het over deze periode beter hebben gedaan. En dan hebben we 20 jaar inflatie nog niet meegeteld.

 

Goochelen met cijfers

Maar net als met cijfers kunnen indices iedereen op het verkeerde been zetten. Zo ook de AEX. Deze index is een koersindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met dividend. Daar is wel een andere index voor: de AEX-herbeleggingsindex. Deze index houdt wel rekening met het dividend. En deze index schoot deze week door de 2500 punten. Een verdubbeling ten opzichte van september 2000. Dus als je 5.000 euro had belegd en de uitgekeerde dividenden ook weer in de AEX-fondsen zou hebben geïnvesteerd, dan zou je na meer dan 20 jaar 10.000 euro hebben verdiend.

 

Verschillen in indices

Nu zijn er allerlei verschillende beursindices. Ze laten zich slecht met elkaar vergelijken. De Duitse DAX-index is wel een herbeleggingsindex, net als de Amerikaanse S&P500. In de DAX-index zitten de 30 grootste bedrijven uit Duitsland. De hoogste stand (7932 punten) van deze index werd reeds in 2013 verbroken. Dankzij de uitgekeerde dividenden. Deze week steeg de DAX tot boven de 15.000 punten en is sinds het jaar 2000 meer dan verdubbeld.

Er zijn dus verschillende manieren om een beursindex samen te stellen. De AEX-index is een marktgewogen index, waarin de fondsen met het grootste handelsvolume in geld het zwaarste meetellen, tot een maximum van 15% van de totale indexwaarde.

De Amerikaanse Dow Jones index wordt niet samengesteld op basis van objectieve factoren. Zo is daar een jury die bepaalt welke dertig fondsen worden geselecteerd voor die index. Een zo goed mogelijke afspiegeling van het Amerikaanse bedrijfsleven is daarbij een belangrijke factor.

Daarnaast is de Dow Jones een prijsgewogen index. De beursfondsen met de absoluut hoogste beurskoersen wegen het zwaarste mee. Maar vaak is er meer handel in fondsen met lagere koersen. Het is daardoor een index die weinig gebruikt wordt. Ook zijn er weinig afgeleide producten voor beschikbaar, zoals opties of trackers.

 

Meer rendement dan AEX

Met de AEX-index had je na meer dan 20 jaar 0% rendement behaald. Rekening houdend met dividenden, zou je een rendement hebben behaald van 100%. Per jaar kom je dan op gemiddeld 5%. Dat is maar een mager rendement. Bij ElkeWeekGeld.nl gaan we uit van minimaal 20% en dit jaar zijn we al uitstekend op weg. Mijn verwachting is dat we ook dit jaar met goede resultaten zullen afsluiten.

 

Op zoek naar meer rendement?

Dat kan zonder kennis of ervaring met opties.

En het kost maar 1 minuut per week.

Sluit hier een abonnement af.

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.