Terugblik beursjaar 2024: achteraf was het makkelijk

Voordat ik later deze maand met een overzicht kom met de rendementen en risico’s van mijn systemen over 2024, blik ik eerst terug op het afgelopen beursjaar.

 

Beleggen met een toekomstvisie en creativiteit hoeft niet altijd goed uit te pakken. Had je naar aanleiding van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de klimaatveranderingen in de wereld je beleggingen gericht op de energie transitie en elektrificatie, dan had je naar alle waarschijnlijkheid zwaar negatieve rendementen behaald in 2024 (denk bijv. maar aan aandelen zoals Alfen min 80%, Vestas min 54%, etc.)

Ook als je had belegd in de chipindustrie in het algemeen, dan had je gemakkelijk negatieve rendementen kunnen behalen (bijv. BESI min 3%, ASML min 1%, Intel min 60%, AMD min 18%). Maar ook wie voor farmaceut en afslanklieveling Nova Nordisk had gekozen heeft een slecht rendement. Dit aandeel had in 2024 een rendement van min 17%.

Ik zou moeiteloos nog talloze voorbeelden kunnen noemen van prachtige bedrijven met uitstekende producten en een sterk thema, die desondanks negatieve rendementen hebben behaald dit jaar.

De 7 Big Tech fondsen in de VS hebben het wel heel goed gedaan in 2024 (Amazon plus 44%, Apple plus 30%, Meta plus 65%, Google plus 36%, Nvidia plus 171%, Microsoft plus 12% en Tesla plus 63%). Deze 7 fondsen hebben de indices in de VS omhoog gezet en daarmee ook andere indices omhooggetrokken. Indexbeleggen was daarmee zeer lucratief. Mogelijk kom ik voor het einde van dit jaar nog terug om deze 7 aandelen opnieuw onder de loep te nemen en mijn voorspelling te onderbouwen dat deze trend niet kan aanhouden. Dit type aandelen kan immers net zo goed een index stevig naar beneden trekken.

Onderstaand overzicht geeft een inkijk in welke landen het goed hebben gedaan in 2024:

Beursrendement 2024

Nederland en België komen – inclusief dividenduitkeringen – op een rendement van slechts 1,7% en 0,2% respectievelijk. In sommige Aziatische landen had je ook niet moeten zitten. Zo heeft Vietnam een min van 11%, Indonesië min 13% en Zuid-Korea noteert een min van 21% in 2024. Argentinië daarentegen doet het erg goed met 64%, maar heeft ook een hoge inflatie. De Verenigde Staten is niet alleen economisch het grootste land ter wereld, het staat ook in de top 3 met een rendement van 25%.

In wat voor product je had moeten beleggen blijkt uit dit plaatje:

Voor het tweede jaar op rij blijkt een belegging in grote Amerikaanse bedrijven erg lucratief. Vanaf 2010 is het nooit zo geweest dat het drie jaar na elkaar een goede belegging was. Het is daarmee de vraag of 2025 weer een goed jaar wordt voor deze categorie.

Verder valt op dat REITs – een vorm van dividendbeleggen – al drie jaar zeer matige resultaten laat zien. Ook een maandje van commodity’s (grondstoffen, zoals olie, tarwe en koper) doen het slecht.

Nu is het makkelijk om achteraf vast te stellen waar je in had moeten beleggen. Maar zo werkt het niet en de winnaars van 2024 zouden zomaar de verliezers van 2025 kunnen worden.

Gelukkig hoeven we dat met mijn systemen ook niet te bepalen. De systemen werken met opties waardoor we rendement kunnen maken als de beurs stijgt, daalt of gelijk blijft. Daarnaast doen ze dat met een uitzonderlijk laag risico. Veel lager dan de hierboven genoemde beleggingen. Risico en risicomanagement is bij beleggen uiterst belangrijk. Daarover vertel ik je binnenkort meer.

 

Interesse in een van de systemen? Klik dan hier.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.