Spreiden en beleggen

Spreiden en beleggen

Een verleiding bij beleggers is vasthouden aan wat je weet. Dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Zo kan niet of weinig spreiden werken, wanneer de markt stijgt en je de juiste asset hebt gekozen. Als je de lijst met 10 rijkste mensen op aarde bestudeert, dan staan daar veel ondernemers bij. Ze zijn rijk geworden door hun vermogen niet te spreiden. Kunnen we hier iets van leren?

Laten we eens kijken naar het rendement van verschillende soorten beleggingen:

 

Spreiden en beleggen
Spreiden en beleggen (Bron: Schroders)

 

Deze tabel toont het jaarlijks rendement van enkele belangrijke vormen van beleggingen. En duidelijk is dat het rendement van verschillende activa erg uiteen kan lopen. Deze tabel onderstreept het belang van spreiding. Het kan mogelijk helpen om risico’s te verminderen en misschien zelfs de lange termijn prestaties van een totale portfolio te verbeteren. Natuurlijk is het belangrijk om op te merken dat in het verleden behaalde resultaten geen leidraad zijn voor toekomstige prestaties en mogelijk niet worden herhaald.

Maar met deze tabel in het achterhoofd; wat zijn dan de voordelen van spreiding?

Risicobeheer

Een cruciale voorwaarde voor beleggers is geen geld verliezen. Bij elke investering is er risico: het risico dat je minder terugkrijgt dan dat je hebt geïnvesteerd, of de kans dat het minder oplevert dan dat je had verwacht. Dit risico verschilt per type investering. Het hebben van verschillende activa betekent dat dit risico kan worden gespreid.

Flexibiliteit

Het gemak waarmee je een belegging kunt kopen of verkopen is een belangrijk aspect. Het verkopen van bijvoorbeeld onroerend goed kan lang duren in vergelijking met het verkopen van aandelen. Als je verschillende soorten beleggingen hebt die variëren in ‘liquiditeit’ (het gemak van kopen en verkopen), dan kun je gemakkelijk enkele beleggingen verkopen als je opeens geld nodig hebt.

Volatiliteit

De frequentie en omvang waarmee je beleggingen stijgen en dalen, bepaalt de volatiliteit van je portefeuille. Het diversifiëren van beleggingen kan die pieken en dalen glad strijken.

 

“Niemand weet het en zij die beweren het te weten zijn ’t onderling niet eens”

– Multatuli –

 

Nadeel

Het nadeel van spreiding is dat het ten koste kan gaan van rendement. En misschien verklaart dat de lijst met 10 rijkste mensen ter wereld. Zij kozen bewust voor weinig diversificatie. Dat kan verkeerd aflopen, en soms wordt je er rijkelijk voor beloond. Maar uiteraard is er niemand die dat van te voren weet.

Hoeveel soorten beleggingen heb je dan nodig om een gediversifieerde portefeuille te hebben? Dat is lastig om te zeggen en zal met name afhangen van het risicoprofiel van de belegger. En dit profiel is voor elke belegger weer anders. Maar bedenk eens hoe goed jouw inkomsten gediversifieerd zijn? Komt het meeste inkomen uit salaris? Dan is het handig om je inkomen uit vermogen te vergroten. En daar hebben we de systemen van ElkeWeekGeld.nl voor!

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.