Wanneer is een systeem succesvol?
Voor de AEX systemen van ElkeWeekGeld.nl wordt een stop loss gehanteerd. Dit betekent dat als de prijs van de ingenomen optie te veel tegen ons ingaat, de positie snel wordt gesloten met een gering verlies. Zoals de meesten van jullie wel weten, zijn de ElkeWeekGeld.nl systemen dusdanig ontworpen dat dit erg weinig voorkomt. Van enkele klanten kreeg ik de vraag waarom de stop loss zo hoog is. Zeker in vergelijking met de opbrengsten. En daarmee is de risk/reward ratio nadelig, volgens deze abonnees. Is het daarom een slecht systeem, zo vroegen ze zich af.
Laten we hier eens dieper op ingaan. Maar hiervoor leg ik eerst nog iets meer uit over de systemen. Deze zijn gebaseerd op veel kleine winsten. De gedachte hier is dat je van kleine slokjes ook dronken wordt. Naast het feit dat ik niet geloof in systemen die structureel grote klappers beloven, zorgt dit voor het geleidelijk, wekelijks of dagelijks, groeien van je vermogen. Voor mij de beste manier om je vermogen te beheren en je risico’s te managen.
“Van kleine slokjes word je ook dronken”
– Theo Mulder –
Wat is de risk/reward ratio?
De risk/reward ratio, of risico-rendementsverhouding wordt gebruikt om het winstpotentieel van een transactie te beoordelen ten opzichte van het verliespotentieel. Hiervoor moet je weten wat de potentiele winst en wat het mogelijke verlies is van een trade. Het risico wordt bepaald met behulp van een stop loss order, waarbij het risico het prijsverschil is tussen de aankoopkoers en de stop loss order. De winstpotentie wordt gebruikt met behulp van een koersdoel. De potentiële winst voor de trade is het koersverschil tussen het koersdoel en de aankoopkoers.
Voorbeeld van risk/reward
Wanneer een belegger een aandeel koopt voor 25 euro, een stop loss plaatst op 24 euro en een koersdoel heeft van 27 euro, dan is het risico op de trade 1 euro per aandeel (25 -/- 24). Het winstpotentieel is 2 euro (27-25). Met andere woorden, je riskeert 1 euro om er 2 te verdienen.
Het risico wordt dan vergeleken met de winst om de ratio te berekenen: risk/reward = 1 / 2 = 0.5.
Als de ratio groter is dan 1, dan is het risico groter dan het winstpotentieel op de trade. Als de ratio minder dan 1 is, is het winstpotentieel groter dan het risico.
Je zou dus zeggen dat je alleen trades moet doen met een ratio onder de 1. Maar klopt dit wel?
Win rate
Ook hier zie je dat er in de beleggerswereld vaak maar een half verhaal wordt verteld. Naast de risk/reward ratio dien je namelijk ook te kijken naar de win rate. De win rate of winpercentage is de verhouding tussen het totale aantal winnende transacties ten opzichte van de totale trades die je hebt gedaan. Dus stel, je doet 10 trades, waarvan er 6 afgesloten worden met winst en 4 met verlies, je win rate is dan 60% (6/10*100%).
Voorbeeld van risk/reward in combinatie met win rate
Stel je hebt een systeem waarbij je een risk/reward hebt van 1:3. Dus je riskeert 1 euro om er 3 te winnen. Dit systeem is succesvol bij 3 van de 10 trades. Je hebt dus een win rate van 30%.
Dan heb je een ander systeem, waarbij de risk/reward 5:1 is. Je riskeert dus 5 euro om er 1 te verdienen. En laten we zeggen dat dit systeem succesvol is bij 9 van de 10 trades, een win rate van 90%.
Welk systeem is beter?
Het eerste systeem uit het voorbeeld zal bij 10 trades 3 keer 3 euro hebben verdient en 7 keer 1 euro hebben verloren. In totaal sta je dan 2 euro in de plus.
Het tweede systeem zal bij 10 trades 9 keer 1 euro hebben verdient en 1 keer 5 euro hebben verloren. In totaal sta je bij dit systeem 4 euro in de plus.
Je ziet dat het tweede systeem meer rendement oplevert dan het eerste systeem. En dat terwijl de risk/reward juist veel slechter is! Dit komt, zoals uit het voorbeeld blijkt, door de win rate. Het is essentieel om de risk/reward en win rate in samenhang te bekijken. En je zult begrijpen dat mijn systemen mede werken op basis van het tweede systeem in het voorbeeld. Concreet betekent het dat je heel vaak kleine winsten hebt en af en toe een groter verlies. Maar uiteindelijk is de verwachting, net als in het voorbeeld, dat je een positief rendement terug ziet. Van kleine slokjes word je immers ook dronken.
Je weet nu dat risk/reward alleen niet zo veel zegt. Vaak wordt er mee gepronkt door aanbieders van beleggingsproducten. Maar dit zegt helemaal niets. Niet intrappen dus, en vraag deze aanbieders eens naar hun win rate!
Meer weten over opties? Volg onze optiecursus!
Veel succes!
Bram Voermans
Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”