Het tweede kwartaal ligt alweer achter ons en zoals gebruikelijk geef ik een update over de resultaten – de rendementen en risico’s – van mijn systemen.
Het was een prima kwartaal voor de systemen, met een mooie out performance ten opzichte van de indexen. Ook het risico lag beduidend lager dan de markt. Alleen het Nasdaq systeem blijft wat resultaten betreft achter.
Hieronder de details:
Resultaten ElkeWeekGeld.nl Eurostoxx50 Weekoptie Systeem
De Eurostoxx index – de index met daarin opgenomen de 50 grootste bedrijven van Europa – liet in het tweede kwartaal vooral een zijwaarts verloop zien. In het tweede kwartaal steeg deze index in totaal met 2%.
Met een kwartaalrendement van 4% deed Het ElkeWeekGeld.nl Eurostoxx Weekoptie Systeem het twee keer beter dan de index zelf. En het risico lag een stuk lager! Waar de index in het tweede kwartaal tussentijds een daling van 5% liet zien, behaalde ons systeem 4% rendement met slechts één week een verlies van 0,4%.
Resultaten ElkeWeekGeld.nl Nasdaq Weekoptie Systeem
Op de Nasdaq was het één groot feest. Na een sterk eerste kwartaal, volgde er nog een sterk kwartaal en steeg de Nasdaq index met 19%. Het rendement staat na een half jaar op 39%. Zo’n grote stijging is sinds 1983 (!) niet voorgekomen.
Hoe dit gaat aflopen laat zich raden.
Het Nasdaq Weekoptie Systeem heeft van alle weekoptie systemen het hoogste risico. Nu hadden we vorig jaar een goed jaar met geen enkele week verlies. Dit kwartaal hadden we één week een verlies, waardoor het kwartaalresultaat licht negatief is geëindigd, een min van 1%.
Resultaten ElkeWeekGeld.nl AEX Weekoptie Systeem
Kijken we terug naar het begin van het jaar, dan kunnen we zeggen dat de AEX index geweldig uit de startblokken kwam. Na zes weken stond de AEX index met 12% in de plus. Dit feestje werd ruw verstoord door problemen met verschillende Amerikaanse banken. Nadat er 3 banken waren omgevallen, verspreidde het probleem zich vervolgens naar Zwitserland. De jaarwinst van de AEX index verschrompelde naar een plus van 4%. In het tweede kwartaal bewoog de AEX index vooral zijwaarts en behaalde het tweede kwartaal uiteindelijk een plus van 2%.
Het ElkeWeekGeld.nl AEX Weekoptie Systeem behaalde het tweede kwartaal een rendement van 4%. Dit is het meest veilige en defensiefste systeem van ElkeWeekGeld.nl. Met een kwartaalrendement van 4% deden we het twee keer beter dan de index zelf. Ook het risico lag een stuk lager. Waar de index in het tweede kwartaal tussentijds een daling van 8% liet zien, behaalde ons systeem het rendement met geen enkele week verlies. Het is niet meer mogelijk een abonnement af te sluiten op dit systeem, het systeem zit vol.
Resultaten ElkeWeekGeld.nl AEX Dagoptie Systeem
Het ElkeWeekGeld.nl AEX Dagoptie Systeem is relatief gezien mijn meest risicovolle systeem. Hiermee nemen we meestal dagelijks een positie in, en het is daarmee geschikt voor de zeer actieve belegger. Dit systeem had een goed kwartaal met een rendement van maar liefst 10%. In maart hebben we enkele aanpassingen aan het systeem gedaan. Dit heeft voor goede rendementen gezorgd in het tweede kwartaal. Met dit systeem hebben we maar liefst 5 keer meer rendement behaald dan de index. Slechts 1 dag resulteerde in een verlies van 0,1%. Ook bij dit systeem was het risico een stuk lager dan dat van de AEX index.
Hoe wordt het rendement berekend?
Margin is het bedrag dat je als borg moet aanhouden bij een bank of broker voor het innemen van de optiepositie. Voor de berekening van het rendement ga ik uit van een margin van 5.000 euro per optiepositie op de AEX. Voor het Eurostoxx systeem ga ik uit van een margin van 3.000 euro en bij het Nasdaq systeem 20.000 euro. Hoe hoog deze borg daadwerkelijk is, verschilt per bank of broker. Zo ligt de borg voor het Eurostoxx systeem bij bijvoorbeeld Lynx op 3.750 euro. Bij Saxo ligt dit lager en is 3.000 euro nodig als margin. Hierdoor kunnen de gerealiseerde rendementen verschillen, en zijn deze afhankelijk van de gebruikte bank of broker. Ook transactiekosten kunnen variëren per bank of broker en zo het rendement beïnvloeden.
Verwachting
Hoewel de beurzen een goed half jaar achter de rug hebben, moet nog blijken of dit de rest van het jaar wordt voortgezet. Mocht het tegenovergestelde gebeuren, een (forse) daling, dan maak ik mij geen zorgen. Want het is goed om te zien dat de systemen functioneren zoals bedoeld. Ze maken bijna nooit verlies en genereren rendementen bij stijgende, dalende en gelijkblijvende koersen. Hoe gaat het met je portefeuille bij een AEX stand onder de 600 punten? Voor mijn systemen maakt dat niks uit. De focus ligt op risicomanagement en vermogensbehoud. Gestaag maken we elke week een klein rendement om aan het eind van het jaar uit te komen op een mooi percentage.
Het is makkelijk, het kost je 1 minuut per week en je hebt geen kennis of ervaring nodig. De beurs houd ik continue voor je in de gaten.