De column van deze maand is geschreven door gastauteur Peter Meijburg.
Wil je ook een gastcolumn schrijven? Klik dan hier.
De vorige nieuwsbrief ging over het beschermen van je aandelenportefeuille aan de hand van beta.Een verstandige manier, want de beta van je portefeuille vertelt hoe beweeglijk deze is in vergelijking met een index, bijvoorbeeld de S&P 500.
Maar hoe zit het met opties?
Kun je de beweeglijkheid daarvan ook aflezen aan de hand van beta?
Het antwoord: nee.
Beta heeft niets te maken met de beweeglijkheid van opties.
Bij een optie op een aandeel is de enige beweeglijkheid die ertoe doet het aandeel zelf. Een vergelijking met andere aandelen, een sector of index is niet relevant.
Sensitieve typjes
Nu kunnen sommige aandelen beweeglijk zijn, voor opties geldt dat helemaal.
Dat komt omdat opties nogal sensitieve typjes zijn.
Ze zijn gevoelig voor de koersstijging of -daling van het onderliggende aandeel, voor de afstand die ze hebben tot het aandeel, voor de tijd die verstrijkt.
Maar er is één ding waar opties helemaal overgevoelig voor zijn: de volatiliteit van het onderliggende aandeel.
Hoe beweeglijker of volatieler het onderliggende aandeel, hoe duurder de opties op dat aandeel. Naar dit soort opties is altijd veel vraag. Dat is ook wel verklaarbaar, want hoe meer een aandeel beweegt, hoe groter de kans dat een optie In The Money komt. Dit laatste wil zeggen dat de uitoefenprijs van een calloptie zich onder de koers van het aandeel bevindt en de uitoefenprijs van een putoptie erboven.
Dus stel dat iemand een 300 call op Tesla heeft gekocht en Tesla staat op 310, dan is de call 10 punten In The Money. Zelfde bij een put van 320.
Zo’n optie is in dat geval een hoop waard.
Maar een call van 330 of een put van 290 zijn Out Of The Money en hebben geen intrinsieke waarde, maar alleen tijdwaarde. En die loopt elke dag uit de opties. Iemand die deze call of put heeft gekocht, gokt erop dat TSLA een flinke beweging zal maken, anders lopen de call en put waardeloos af op de dag van expiratie.
Als een achtbaan op en neer
Hoe volatiel een aandeel het afgelopen jaar is geweest, wordt aangeduid met de historische volatiliteit.
Een aandeel kan het jaar beginnen en eindigen op 100. Per saldo is er niks gebeurd. Maar in de tussenliggende periode kan het aandeel als een achtbaan op en neer zijn gegaan.
Een volatiel ritje zogezegd.
Historische volatiliteit, de naam zegt het al, kijkt in de achteruitkijkspiegel. Daar heb je als optietrader niet zoveel aan.
Veel belangrijker is de Impliciete Volatiliteit, kortweg IV. Een belangrijke, wat zeg ik, misschien wel dé belangrijkste factor die de premie van een optie bepaalt.
Vandaar dat het ook vaak met HOOFDLETTERS wordt geschreven 🙂
De enige onzekere factor
De IV zit ingebakken in de optiepremies en vertelt hoe beleggers de toekomstige volatiliteit van het aandeel inschatten.
Is er veel vraag naar opties en zijn de optiepremies daardoor opgeblazen (lees: duur), dan is de algemene consensus onder beleggers dat het aandeel de komende tijd behoorlijk zal bewegen. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij niet zozeer om een verwachte daling of stijging, maar om beweging.
Omdat Impliciete Volatiliteit over de toekomst gaat, is het de enige onzekere factor die de premie van een optie bepaalt.
Het is een inschatting die beleggers maken.
Wat is ‘eerlijk’?
Het probleem met IV is dat veel optiekopers denken dat opties waar veel in wordt gehandeld, ‘eerlijk’ zijn geprijsd.
Dat is ook wel zo. Alleen is het de vraag wat je onder ‘eerlijk’ verstaat.
Als er veel onzekerheid in de markt is, bijvoorbeeld omdat een bedrijf morgen z’n kwartaalcijfers bekend maakt, stijgt de IV in de optiepremies. Heel veel speculanten willen een gokje wagen en de vraag naar puts en calls stijgt. Opties worden daardoor duurder.
Zelfde als bij aandelen: veel vraag, hogere koers.
Wel zo eerlijk.
Volatility crunch
De meeste van die gokkers hebben echter geen idee hoe opties zijn geprijsd en betalen de premie die op dat moment wordt gevraagd.
Wat gebeurt er als de kwartaalcijfers eenmaal bekend zijn? Inderdaad, de IV daalt dan in korte tijd heel sterk: de zogenaamde ‘volatility crunch’.
De opties, die gisteren nog helemaal waren opgeblazen, verliezen in korte tijd veel van hun waarde.
Ook al heb je de richting goed gegokt, het aandeel moet wel heel erg hard stijgen of dalen wil je kortlopende Out Of The Money optie winst opleveren.
In de meeste gevallen beweegt het aandeel wel als er belangrijk nieuws bekend wordt gemaakt, maar niet genoeg.
De gokkers die gisteren nog zo hoopvol waren, zien vandaag hun illusie, samen met hun betaalde premie, in rook opgaan.
Ze denken dat de market makers hun een hak hebben gezet.
Maar de echte reden is dat ze geen rekening hielden met de IV.
Mijn tip: voordat je een optie koopt of schrijft, check dan de IV en vooral of die hoog of laag is in vergelijking met de historische volatiliteit.
Opties met de hoogste en laagste IV kan je o.a. dagelijks hier checken.
Peter Meijburg
Beleg succesvol met opties in 7 dagen!
U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.