Optiehandel voor beginners

Bij ElkeWeekGeld zijn we er om je te helpen de wereld van de optiehandel te begrijpen. Of je nu een beginnende belegger bent of iemand die zijn beleggingshorizon wil verbreden, deze gids is voor jou. Ons team van experts heeft een uniek algoritme ontwikkeld dat ons in staat stelt om zoveel mogelijk winsten te genereren uit optiehandel. Daarnaast bieden we ook cursussen aan voor diegenen die hun kennis over opties willen uitbreiden.

Wat is optiehandel?

Optiehandel is een vorm van derivatenhandel waarbij de handelaar het recht koopt of verkoopt om een onderliggend actief te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Het onderliggende actief kan een aandeel, obligatie, grondstof, valuta, index of zelfs een ander derivaat zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste mogelijkheden die optiehandel biedt:

 1. Hedging (Afdekken): Opties kunnen worden gebruikt om risico’s te beheren en te beperken. Bijvoorbeeld, als je aandeel en in een bedrijf bezit en je bent bezorgd dat de prijs van het aandeel zou kunnen dalen, kun je put-opties kopen op dat aandeel. Als de aandelenprijs daalt, zal de waarde van de put-optie stijgen, waardoor je verlies wordt gecompenseerd.
 2. Speculatie: Opties kunnen worden gebruikt om te speculeren op de richting van de markt. Als je bijvoorbeeld denkt dat de prijs van een aandeel zal stijgen, kun je een call-optie kopen op dat aandeel. Als de aandelenprijs stijgt, zal de waarde van de call-optie ook stijgen, waardoor je winst maakt.
 3. Inkomsten genereren: Opties kunnen worden gebruikt om inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld, als je aandelen in een bedrijf bezit en je denkt dat de prijs van het aandeel stabiel zal blijven, kun je call-opties op dat aandeel verkopen. Je ontvangt de premie van de verkoop van de optie als inkomsten.
 4. Leverage (Hefboomwerking): Opties bieden de mogelijkheid om met een relatief kleine investering een grote positie in te nemen. Dit komt omdat de prijs van een optie (de premie) meestal veel lager is dan de prijs van het onderliggende actief.
 5. Strategische investeringen: Er zijn talloze strategieën die je kunt gebruiken met opties, zoals straddles, strangles, spreads, butterflies, en nog veel meer. Deze strategieën kunnen worden gebruikt om te profiteren van verschillende marktomstandigheden, zoals volatiliteit, stilstand, opwaartse trends, neerwaartse trends, enz.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel optiehandel veel mogelijkheden biedt, het ook risico’s met zich meebrengt. Het is daarom essentieel om grondig onderzoek te doen en mogelijk professioneel advies in te winnen voordat je begint met optiehandel.

Waarom is optiehandel belangrijk?

Optiehandel speelt een cruciale rol in de moderne financiële markten om verschillende redenen. Optiehandel biedt beleggers de mogelijkheid om hun beleggingsportefeuille te diversifiëren en hun blootstelling aan risico’s te beheren. Door opties te gebruiken, kunnen beleggers zich indekken tegen mogelijke verliezen in hun portefeuille, winst maken uit marktvolatiliteit, of extra inkomsten genereren. Dit niveau van flexibiliteit en controle is uniek voor optiehandel en is niet beschikbaar in traditionele vormen van beleggen, zoals het kopen en houden van aandelen.

Daarnaast draagt optiehandel bij aan de algehele liquiditeit en efficiëntie van de financiële markten. Opties stellen handelaren in staat om te speculeren op de prijsbewegingen van een onderliggend actief zonder het actief zelf te hoeven bezitten. Dit stimuleert handelsactiviteit en helpt bij het creëren van meer nauwkeurige marktprijzen. Bovendien kunnen bedrijven en andere organisaties opties gebruiken om zich in te dekken tegen prijsschommelingen in hun bedrijfsactiviteiten, wat bijdraagt aan economische stabiliteit.

Basisbegrippen van Optiehandel

Call opties en Put opties

In de wereld van optiehandel zijn er twee basistypen opties: call opties en put opties. Een call optie geeft de houder het recht, maar niet de verplichting, om een onderliggend actief te kopen tegen een bepaalde prijs (de strike prijs) op of voor een bepaalde datum (de expiratiedatum). Aan de andere kant geeft een put optie de houder het recht, maar niet de verplichting, om een onderliggend actief te verkopen tegen de strike prijs op of voor de expiratiedatum.

Strike prijs en expiratiedatum

De strike prijs is de prijs waartegen de houder van een optie het recht heeft om het onderliggende actief te kopen (in het geval van een call optie) of te verkopen (in het geval van een put optie). De expiratiedatum is de datum waarop de optie vervalt. Na deze datum is de optie waardeloos.

In the money, At the money, Out of the money

“In the money”, “At the money” en “Out of the money” zijn termen die worden gebruikt om de relatie tussen de huidige marktprijs van het onderliggende actief en de uitoefenprijs (strike price) van de optie te beschrijven. Hier is een korte uitleg van elk:

 1. In the Money (ITM): Een optie is ‘in the money’ als het uitvoeren van de optie zou leiden tot een positief kasresultaat. Voor een call optie betekent dit dat de marktprijs van het onderliggende actief hoger is dan de uitoefenprijs. Voor een put optie betekent dit dat de marktprijs van het onderliggende actief lager is dan de uitoefenprijs.
 2. At the Money (ATM): Een optie is ‘at the money’ als de marktprijs van het onderliggende actief gelijk is aan de uitoefenprijs. Het uitvoeren van de optie zou in dit geval niet leiden tot een winst of verlies.
 3. Out of the Money (OTM): Een optie is ‘out of the money’ als het uitvoeren van de optie zou leiden tot een negatief kasresultaat. Voor een call optie betekent dit dat de marktprijs van het onderliggende actief lager is dan de uitoefenprijs. Voor een put optie betekent dit dat de marktprijs van het onderliggende actief hoger is dan de uitoefenprijs.

Wij van ElkeWeekGeld hebben een uniek algoritme ontwikkeld dat ons in staat stelt om zoveel mogelijk winsten te genereren uit optiehandel. Dit algoritme, gecombineerd met onze uitgebreide kennis van de markten, stelt ons in staat om onze klanten de beste mogelijke resultaten te bieden.

Enkele minder bekende begrippen:

 1. Intrinsic Value (Intrinsieke waarde): Het verschil tussen de huidige prijs van het onderliggende actief en de strike prijs van de optie, als de optie ‘in the money’ is. Als de optie ‘out of the money’ of ‘at the money’ is, is de intrinsieke waarde nul.
 2. Time Value (Tijdswaarde): Het deel van de optiepremie dat de resterende tijd tot de expiratiedatum van de optie weerspiegelt. Hoe langer de tijd tot expiratie, hoe hoger de tijdswaarde.
 3. Volatility (Volatiliteit): Een maatstaf voor de mate van prijsschommelingen van het onderliggende actief. Hogere volatiliteit leidt tot hogere optiepremies omdat grotere prijsschommelingen zorgen voor een groter risico.
 4. Open Interest: Het totale aantal open optiecontracten in de markt. Dit kan een indicatie geven van de liquiditeit van de optie.
 5. Greeks (Grieken): Dit zijn maatstaven die aangeven hoe de prijs van een optie waarschijnlijk zal veranderen als gevolg van veranderingen in bepaalde marktvariabelen. De belangrijkste ‘Greeks’ zijn Delta, Gamma, Theta, Vega en Rho.

Hoe te Beginnen met Optiehandel

Het kiezen van een broker

Het kiezen van de juiste broker is een cruciale eerste stap als je begint met optiehandel. Je wilt een broker die betrouwbaar is, goede klantenservice biedt, en toegang heeft tot de markten die je wilt verhandelen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten en commissies die de broker in rekening brengt.

Het opzetten van een handelsaccount

Nadat je een broker hebt gekozen, is de volgende stap het opzetten van een handelsaccount. Dit proces varieert per broker, maar omvat meestal het invullen van een aanvraagformulier, het verstrekken van identificatie en het storten van fondsen op je account.

Het begrijpen van optiecontracten

Voordat je begint met handelen, is het belangrijk dat je begrijpt hoe optiecontracten werken. Elk optiecontract heeft een onderliggend actief, een strike prijs, een expiratiedatum en een premie. Zorg ervoor dat je elk van deze elementen begrijpt voordat je een transactie aangaat.

Risicobeheer in optiehandel

Het belang van diversificatie

Diversificatie is een sleutelstrategie in risicobeheer. Het betekent het spreiden van je investeringen over verschillende activa om het risico te verminderen. In de context van optiehandel kan dit betekenen het kopen van opties op verschillende onderliggende activa of het gebruik van verschillende strategieën.

Het gebruik van stop loss orders

Een stop loss order is een order die je plaatst om een ingenomen optiepositie te sluiten als de prijs een bepaald niveau bereikt. Dit kan je helpen om je verliezen te beperken als de markt tegen je in beweegt.

Het beheren van emoties tijdens het handelen

Zowel bij beleggen als bij optiehandel kunnen emoties hoog oplopen, vooral in een volatiele markt. Het is cruciaal om je emoties in bedwang te houden en rationele beslissingen te nemen. Handelen op basis van angst of hebzucht kan leiden tot ondoordachte keuzes. Daarom adviseren wij bij ElkeWeekGeld om beslissingen te nemen op basis van grondig onderzoek en analyse.

Maar weet je wat nog beter is? Handelen zonder emotie. Dat is precies wat wij bij ElkeWeekGeld doen. Dankzij ons zelfontwikkelde algoritme kunnen we emoties uit de vergelijking halen en puur op data gebaseerde beslissingen nemen. Dit stelt ons in staat om de markt op een objectieve manier te benaderen, wat leidt tot betere resultaten.

Ben je het zat om je zorgen te maken over elke marktbeweging? Wil je een meer gestructureerde, rationele benadering van handelen? Dan is ElkeWeekGeld de plek voor jou. Meld je vandaag nog aan en ervaar het verschil van handelen zonder emotie. Wij kijken ernaar uit om je te helpen je financiële doelen te bereiken door middel van optiehandel. Volg één van onze cursussen en beleef zelf hoe rendabel handel in opties kan zijn. 

 

Langetermijn strategieën in optiehandel

Optiehandel biedt een breed scala aan strategieën die kunnen worden gebruikt voor zowel korte- als langetermijnbeleggingen. Hier zijn enkele voorbeelden van lange termijn strategieën in optiehandel:

 1. Covered call writing: Dit is een strategie waarbij een belegger aandelen bezit van een onderliggend actief en tegelijkertijd call opties schrijft (verkoopt) op datzelfde actief. Het idee is om extra inkomsten te genereren uit de premies van de verkochte opties. Dit is een conservatieve strategie die vaak wordt gebruikt door beleggers die een gematigde groei van het onderliggende actief verwachten.
 2. Protective put buying: Dit is een strategie waarbij een belegger een put optie koopt voor een onderliggend actief dat hij bezit. Dit werkt als een soort verzekering – als de prijs van het onderliggende actief daalt, zal de waarde van de put optie stijgen, waardoor de belegger wordt beschermd tegen het verlies. Dit is een goede strategie voor beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen mogelijke neerwaartse bewegingen in de markt.
 3. Long straddle: Dit is een strategie waarbij een belegger tegelijkertijd een call optie en een put optie koopt met dezelfde uitoefenprijs en vervaldatum. Deze strategie wordt gebruikt wanneer een belegger een grote beweging in de prijs van het onderliggende actief verwacht, maar niet zeker is van de richting van de beweging. Het doel is om te profiteren van de verhoogde volatiliteit.
 4. Long strangle: Dit is vergelijkbaar met een long straddle, maar in dit geval koopt de belegger een out-of-the-money call optie en een out-of-the-money put optie. Dit is een goede strategie voor beleggers die een grote prijsbeweging verwachten, maar willen minder premie betalen dan bij een straddle.
 5. Leaps: Dit staat voor “Long-term Equity Anticipation Securities”. Dit zijn opties met een lange looptijd, meestal meer dan een jaar. Ze geven beleggers de mogelijkheid om te profiteren van prijsbewegingen op lange termijn zonder het volledige bedrag te hoeven investeren dat nodig zou zijn om het onderliggende actief te kopen.

Bij ElkeWeekGeld zijn we er om je te ondersteunen op je optiehandel reis. Neem contact met ons op als je vragen hebt of hulp nodig hebt. We kijken ernaar uit om je te helpen je financiële doelen te bereiken door middel van optiehandel.

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.