Negatieve rente betalen bij je broker. Wat doe je ertegen?

De vorige keer heb ik aangegeven hoeveel negatieve rente verschillende brokers in rekening brengen. Lynx wijzigde de drempel waarover rente in rekening wordt gebracht van 100.000 euro naar 50.000 euro. Na deze aankondiging kreeg ik van verschillende relaties dezelfde vraag. Die vraag was: wat kan ik doen om geen negatieve rente te betalen?

 

Wat te doen?

Nu zullen de meeste lezers wel weten dat ik een voorkeur heb voor Lynx. En als je een abonnement bij mij afsluit dan kan je gebruik maken van maximaal 250 euro korting op de transactiekosten van Lynx. Maar wat moet je nu doen als je een rekening hebt bij Lynx en minder negatieve rente wilt betalen? Daarvoor heb ik twee ideeën.

 

Andere valuta

Ten eerste is het mogelijk het geld op je beleggingsrekening om te zetten in een valuta waar geen negatieve rente voor wordt berekend. Bekende valutavoorbeelden zijn de US Dollar en de Britse Pound. Maar bijvoorbeeld ook de Australische en Canadese Dollar behoren tot de mogelijkheden. Je vindt hier een volledig overzicht (scroll naar beneden tot de tabel, scroll bij de tabel naar rechts en klik op ‘rentes’).

Daarnaast is het mogelijk om voor valuta met negatieve rente te kiezen, tot het drempelbedrag. Je houdt dan de valuta aan, tot de waarde waarna rente in rekening wordt gebracht. Bij de euro is dat zoals gezegd 50.000 euro. Maar er is dan ook keuze uit:

 

Valuta

Drempel in lokale valuta

Zwitserse Frank (CHF)

50.000

Tjechische Kroon (CZK)

1.000.000

Deense Kroon (DKK)

300.000

Zweedse Kroon (SEK)

400.000

Japanse Yen (JPY)

5.000.000

 

Risico’s

Maar let op; als je euro’s omwisselt dan loop je wel valutarisico! Om dit risico te verkleinen is het ook mogelijk om niet 1 valuta te kiezen, maar een mix van verschillende valuta. Daarbij kan ik me voorstellen dat vooral grote vermogens een (klein) deel omzetten naar een mix van andere valuta. De Deense kroon beweegt in een afgesproken bandbreedte ten opzichte van de euro.

Overigens ben ik zelf voorstander van het aanhouden van de valuta waarin je je levensonderhoud voorziet. Daarmee loop je weinig risico. Voor de meeste zal deze valuta de euro zijn. Denk dus goed na over het risico en hoeveel risico je wil lopen.

 

Meerdere rekeningen

De negatieve rente bij Lynx geldt per rekening. Als tweede alternatief zou je dus meerdere rekeningen kunnen openen. Er is geen beperking hiervoor, hoewel ik me kan voorstellen dat bij grote vermogens het aantal rekeningen onwerkbaar wordt.

 

Andere kosten en risico’s

Nu zijn negatieve rentekosten maar een enkel aspect van alle kosten die een rekeninghouder in rekening wordt gebracht. Bij veelvuldig handelen zijn de transactiekosten belangrijker. En bij het schrijven van opties kan ook gekeken worden naar de door de verschillende brokers gehanteerde margin. En daarnaast heb je brokersrisico, hoeveel en welke risico’s je loopt bij je broker.

 

Rendement

Het belangrijkste aan een beleggingsrekening is natuurlijk het rendement dat je erop maakt. En daar help ik je graag bij. Door het volgen van één van mijn systemen kun je een jaarlijks rendement realiseren van 20 tot 30 procent. Het is makkelijk, kost weinig tijd en je hebt geen diepgaande optiekennis nodig. Je maakt immers gebruik van de kennis van een professional. Ik hou elke dag de beurs in de gaten en neem alleen een kansrijke positie in. Wees geen dief van je eigen portemonnee en klik hier om het te proberen.

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.