Hoeveel negatieve rente betaal je bij een broker?

Eind augustus kreeg ik een mail van Lynx dat de drempel voor het in rekening brengen van negatieve rente is verlaagd. Vanaf 1 september 2021 wordt de drempel waarboven rente wordt aangerekend op positieve cashsaldi, verlaagd van 100.000 euro naar 50.000 euro. De rente wordt op dagbasis berekend en maandelijks op de derde werkdag van de volgende kalendermaand door Lynx verrekend.

Lynx is niet de enige broker die een negatieve rente rekent. Ik heb een vergelijking voor je opgesteld, waarbij ik kijk naar de negatieve rente van twee andere online brokers: Binck/Saxo en DeGiro/Flattex*.

 

DeGiro/Flattex

Bij DeGiro kan je je geld in een geldmarkfonds zetten. Dit is een soort beleggingsfonds voor spaargeld. Als je dat doet dan kost dat momenteel 0,9% per jaar. Indien je geld op een geldmarktrekening staat, dan valt dit niet onder het bankengarantiestelsel van 100.000 euro. Je kunt er ook voor kiezen om je geld op de Flatexbank in Duitsland te zetten. Die rekent vanaf 2.500 euro 0,5% negatieve rente. Hierbij valt het geld onder de Duitse bankgarantie tot 100.000.

Voorbeeld

Met 300.000 euro op de beleggingsrekening kost de negatieve rente in een geldmarktfonds: 1800 euro. Op de bank in Duitsland ben je na een jaar 987,50 euro armer.

 

Binck/Saxo

Bij Binck/Saxo betaal je 0.5% negatieve rente boven de 100.000 euro. Hierbij valt het geld onder de Nederlandse depositogarantiestelsel.

Voorbeeld

Heb je 300.000 euro op een beleggingsrekening bij Binck/Saxo dan kost dit 1.000 euro per jaar.

 

Lynx

Zoals aangegeven heeft Lynx de drempel verlaagt van 100.000 euro naar 50.000 euro. Lynx rekent nu vanaf 50.000 euro 0.85% negatiever rente. Omdat Lynx (en Interactive Brokers) geen bank is, geldt hier niet het depositogarantiestelsel. Wel is het beleggerscompensatiestelsel van toepassing.

Voorbeeld

Met 300.000 euro op de beleggingsrekening betaal je 2.125 euro aan negatieve rente per jaar.

 

Conclusie

Op basis van deze vergelijking blijkt dat Lynx na het verlagen van de drempel het duurst is geworden. Daarna volgt DeGiro/Flattex als er gebruik wordt gemaakt van de geldmarktrekening. DeGiro/Flattex is het goedkoopst bij het wegzetten van het geld op de Flatexbank. De vergelijking is op basis van de huidige drempels. Het is niet uit te sluiten dat de andere brokers in de toekomst de drempel ook verlagen, net als Lynx.

 

Andere kosten en risico’s

Nu zijn negatieve rentekosten maar een enkel aspect van alle kosten die een rekeninghouder in rekening wordt gebracht. Bij veelvuldig handelen zijn de transactiekosten belangrijker. En bij het schrijven van opties kan ook gekeken worden naar de door de verschillende brokers gehanteerde margin/borg. Daarnaast loop je een brokersrisico; hoeveel en welke risico’s je loopt bij je broker.

 

Gebruiksgemak

Een ander aspect om in aanmerking te nemen is het gebruiksgemak. Zo zal de ene belegger de interface van Binck fijner vinden. Een ander is wat dat betreft enthousiaster over DeGiro. Als je de risico’s, transactiekosten, negatieve rentekosten en marginvereisten afweegt dan vind ik Lynx het beste uit de bus komen. Ik maak daar zelf veelvuldig gebruik van.

 

Bescherming

De volgende keer leg ik uit wat je kunt doen om geen negatieve rente te betalen bij Lynx. Maar een goed wapen om je te beschermen tegen het betalen van negatieve rente is het behalen van hoge rendementen. En daar kan ik je bij helpen.

Volg één van mijn systemen. Je hebt geen optiekennis nodig en het kost je 1 minuut per week. Met nog een kwartaal te gaan liggen de rendementen dit jaar tussen de 15 en 25 procent. Als je een abonnement neemt dan zit je nergens aan vast. Je kunt elk moment opzeggen. Klik hier voor meer informatie.

 

Succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

*De rentepercentages en drempels zijn gebaseerd op de tarieven op het moment van schrijven en kunnen dagelijks door de brokers worden aangepast.

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.