Het gevaar van inflatie

Wat de beurzen precies gaan doen in 2022, dat weet ik niet. Dat maakt ook niet uit, mijn ElkeWeekGeld.nl optiesystemen hoeven maar een week vooruit te kijken. En op die manier verdienen we elke week geld. Op dit moment is de inflatie ongekend hoog. De inflatie staat zelfs op het hoogste punt in meer dan 40 jaar! Inflatie speelt een grote rol in de economie en op de beurs. Maar wat is inflatie, hoe ontstaat het, waarom is het een probleem en wat kunnen we er tegen doen? Dat leg ik hieronder uit.

 

Wat is inflatie?

Inflatie treedt op als er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de euro in de loop van de tijd minder waard.

Overigens zijn er verschillende soorten inflatie. Zo heb je kosten-, bestedings-, winst- en geïmporteerde inflatie. Nu is het voor mij als econoom verleidelijk om hier verder op in te gaan. Maar laat ik het bij de hoofdzaken houden en uitleggen waardoor dit fenomeen ontstaat.

 

Hoe ontstaat inflatie?

Een belangrijk aspect van inflatie heeft te maken met aanbod. Als het aanbod van grondstoffen en producten opeens fors afneemt, en de vraag blijft hetzelfde, dan zullen de prijzen stijgen. En daarmee stijgt de inflatie. Het aanbod is onder andere beperkt door corona. Hierdoor waren mensen ziek of moesten in quarantaine en kon er minder geproduceerd worden. De energietransitie heeft ook invloed op het aanbod van energie. Als oud-medewerker van Shell weet ik dat energie in de hele economie een belangrijke rol speelt. Voor productie en transport is nu eenmaal energie nodig. En als de prijs van energie stijgt, dan zie je dat terug in een prijsstijging van allerlei producten.

 

Is inflatie een probleem?

Economen hebben verschillende ideeën over inflatie, en of het een probleem is. Momenteel is een gangbaar uitgangspunt dat 2% inflatie goed is voor de economie. Dat is ook de doelstelling van veel centrale banken. Een te hoge inflatie wordt als een probleem gezien. Enerzijds omdat de koopkracht van consumenten afneemt. Je kunt met hetzelfde salaris minder kopen dan voorheen. Anderzijds zal de winst van bedrijven afnemen. De inkoopkosten worden hoger en als de prijs van producten hetzelfde blijft, dan zal de winst afnemen. Ook zal de vraag afnemen, want consumenten hebben gewoon niet genoeg geld om evenveel producten te blijven kopen. Deze aspecten kunnen hun weerslag vinden op de beurs. De koersen kunnen daardoor (fors) dalen.

 

Wat kan ik doen tegen inflatie?

Producenten zullen proberen hun prijzen te verhogen om de winst op pijl te houden. Dit is kansrijk bij bedrijven die diensten en producten verkopen waarvan de prijs weinig invloed heeft op de vraag. Maar dit betekent uiteraard dat de inflatie aanhoudt of hoger wordt. De economie bestaat uit feedbackloops, dus dit kan nog een hele tijd aanhouden.

Dat geldt ook voor werknemers. Die zullen proberen hun salaris te verhogen. Als dat lukt, dan blijft hun koopkracht gelijk. Maar hierdoor stijgen de kosten van producenten en stijgen de prijzen weer. Een loon-prijsspiraal die nog even kan aanhouden.

Ook mensen met spaargeld hebben last van de inflatie. Immers, je kunt met je spaargeld minder kopen dan eerst. Kreeg je jarenlang geen rente bij de bank, ben je nu weer aan de beurt door de inflatie. En bij een inflatie van 8% kan de geldontwaarding behoorlijk hard gaan.

 

inflatie vs rendement

 

De beste bescherming van je spaargeld is meer rendement genereren. En dat is precies wat mijn systemen doen door het innemen van optieposities. De verwachte optierendementen van mijn systemen beginnen bij 20% en dat kan zelfs oplopen tot 40%.

Hierboven zie je dat 10.000 euro na 10 jaar een koopkracht heeft van -55%. De 10.000 euro spaargeld is 900% gestegen als het geld was belegd in mijn Eurostoxx50 Weekoptie Systeem.

En dat rendement wordt door het gebruik van opties gegenereerd in een stijgende, dalende of gelijkblijvende beurs. Dus wij hebben geen last van een dalende beurs of een oplopende inflatie!

Ook in januari hebben alle ElkeWeekGeld.nl systemen het goed gedaan. Januari was een zwakke maand op de effectenbeurzen. De AEX-index in Amsterdam verloor – 5,4%. De rendementen van mijn systemen voor deze maand waren positief: tussen de 0% en 3%.

 

Dus wil je je spaargeld laten groeien en beschermen tegen de inflatie? Dan is een abonnement op één van mijn systemen een goed idee.

 

Niels de Hulster maakt al jaren gebruik van de systemen en zegt daarover:

“Ik maak nu drie jaar gebruik van Elke Week Geld en heb geleerd te vertrouwen op de deskundigheid van Bram. Hierdoor is het risicobeheer en rendement van mijn beleggingsportefeuille drastisch verbeterd. Een groot bijkomend voordeel is dat ik niet meer zelf de beurzen in de gaten hoef te houden wat heel veel rust geeft.”

 

Heb je nog vragen over de systemen of een abonnement? Neem dan contact met mij op.

 

Met vriendelijke groet,

Bram Voermans
Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.