Heeft sparen risico’s?

Hoeveel risico heeft sparen?

Risico’s zijn inherent en integraal verbonden aan ons leven. Ze zijn er altijd en overal. Maar hoe bewust zijn wij van risico’s en hoe zijn we er tegen beschermd? Wat doen we om onze eigen risico’s te managen en te beheersen?

Deze vragen spelen niet alleen in ons eigen leven en rol, maar ook als je je geld belegt. Er is veel te zeggen en te lezen over risico’s. Maar laten we nu eens kijken naar iets wat beschouwd wordt als een laag risico: sparen. Hoe risicoloos is sparen eigenlijk?

Wat? Heeft sparen risico’s? Het is toch mijn eigen geld? Helaas, als je je geld op de bank zet dan leen je dat geld uit aan de bank en heb je een vordering op de bank, waarvan je hoopt dat de bank die aan je terug kan betalen als dat nodig is.

 

“Risico komt voor rendement”

– Bram Voermans –

 

Garantie

Velen zullen weten dat je spaargeld gegarandeerd wordt tot 100.000 euro. Niet iedereen weet dat dit is per rekeninghouder per bank. En niet iedereen weet dat obligaties op naam hier ook onder vallen. Rechtspersonen vallen ook onder de bescherming. Dus als de bank je geld toch niet terug kan betalen, dan is je spaargeld gegarandeerd tot een bedrag van 100.000 euro.

Maar door wie wordt dat eigenlijk gegarandeerd? Wat heb je eigenlijk aan zo’n garantie? In beginsel betalen de banken zelf het stelsel. Hiervoor is 7 jaar geleden de Stichting Depositogarantiefonds opgericht. Alle Nederlandse banken storten hier jaarlijks geld in om, indien nodig, dit uit te keren als een bank failliet gaat. Over 3 jaar moet het totale bedrag van de stichting zijn opgelopen naar ongeveer 3,5 miljard euro.

 

Sparen

Hoeveel spaargeld hebben alle Nederlanders bij elkaar eigenlijk? Dit is ongeveer 350 miljard euro, waarbij ongeveer 94% onder de dekking van 100.000 euro valt. In dat opzicht, lijkt het bedrag in het Depositiegarantiefonds niet zo heel groot. Het is maar de vraag of dat toereikend zal zijn in geval er een bank omvalt. Als er meerdere banken tegelijk in de problemen komen, niet geheel onwaarschijnlijk met de steeds verdere verstrengeling van de financiële wereld, dan zal het volstrekt ontoereikend blijken. Vergeet niet dat sinds de tweede wereldoorlog er 7 banken zijn omgevallen, waarvan 3 tijdens de credit crisis in 2008.

Maar, zo hoor ik je zeggen, dan staat de Nederlandse staat toch garant om te voorkomen dat ons spaargeld verdwijnt? Misschien. De staatsinkomsten in 2018 waren ongeveer 280 miljard. De staatsschuld van Nederland bedraagt momenteel zo’n 400 miljard, ongeveer 55% van de totale waarde die elk jaar in Nederland wordt geproduceerd. Kan daar nog 350 miljard bij? Het antwoord hierop hangt af van de bereidheid van de markten om op dat moment zo’n bedrag aan de Nederlandse staat te lenen. En of die bereidheid er is in zo’n crisis situatie…?

 

Risico

Nu gaat het bij risico om waarschijnlijkheid en impact. De impact hiervan zal groot zijn, maar de waarschijnlijkheid klein. Of toch niet? Nog nooit voorgekomen? In 2012, slechts 7 jaar geleden lag er een voorstel om spaarders in Cyprus ongeveer de helft van hun spaargeld te ontnemen.

Bij nadere beschouwing blijkt sparen toch niet zo risicoloos. Tot 100.000 euro is er een boterzachte garantie, een schijnzekerheid voor spaarders. In ieder ongunstig scenario zal de reserve van het depositogarantiestelsel volstrekt onvoldoende blijken en ben je als spaarder overgeleverd aan de Nederlandse staat en die is op haar beurt weer overgeleverd aan de markt. Of de markt op dat moment bereid is het risico te nemen weten we niet. Maar ik ga daar niet op wachten. Wat ik dan wel doe? Ik beleg in mijn eigen systeem en kan het zeker aanraden. Probeer het ook eens.

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.