Economie en beurs

Het verband tussen de economie en de beurs

Een conventionele wijsheid die ik nog wel eens hoor, is dat er een verband is tussen de beurs en de economie. Dus als het goed gaat met de economie dan gaat het ook goed met de aandelenmarkt. Klinkt logisch nietwaar?

Maar economische groei en het rendement op aandelen gaan niet hand-in-hand. Sterker nog, de correlatie is negatief. Dus hoe lager de economische groei, hoe hoger het rendement op de beurs!

 

“The conventional view serves to protect us from the painful job of thinking”

– John Kenneth Galbraith –

 

Onderzoek

Onderzoek naar het verband tussen de reële economische groei en het aandelenrendement laat dit effect zien. In alle jaren sinds 1960 waarin de Amerikaanse economie met meer dan 6 procent groeide, rendeerde de S&P-500 index gemiddeld min 4,6 procent.

In de jaren waarin de groei tussen de 0,5 procent en 6 procent uitkwam bedroeg het rendement ongeveer 7 procent per jaar. En wanneer de economische groei 0,5 procent of minder bedroeg leverden aandelen jaarlijks gemiddeld 10,5 procent op.

Ditzelfde zagen we ook in 2009, het jaar na de kredietcrisis. In de media alleen maar berichten over hoe slecht het ging met de economie. De AEX steeg dat jaar daarentegen met 35 (!) procent.

Zo zie je maar, een conventionele wijsheid blijkt bij nader onderzoek eigenlijk helemaal niet te kloppen. En dat zie je wel vaker met beurswijsheden. Maar daarover een volgende keer meer.

 

Januari 2019

In januari heeft de beurs een gigantische draai gemaakt met name door wat de FED (centrale bank van de Verenigde Staten) heeft gecommuniceerd. Waar er voor 2019 twee a drie renteverhogingen in het vooruitzicht lagen, is dat nu veranderd naar geen enkele meer en er wordt zelfs gespeculeerd dat de volgende rentewijziging een verlaging is. Deze gigantische draai in beleid is zelden vertoond in de historie van de FED. Er is zeer duidelijk gemaakt dat de FED de financiële markt zal ondersteunen waar nodig. Dit zorgde voor een uitstekende  beursmaand in januari (ook zo’n beurswijsheid om uit te zoeken: do not fight the FED).

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.