Hefboom
Door het gebruik van een hefboom kunnen beleggers met een relatief kleine investering grote winsten behalen. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook hoe hoger het risico.
Er zijn verschillende hefboomproducten. Zo zijn er bijvoorbeeld CFD’s, futures, turbo’s, speeders, sprinters en opties.
Deze hefboomproducten kunnen op verschillende beleggingen toegepast worden. Zoals aandelen, valuta, grondstoffen en obligaties.
Opties
Opties hebben meestal een multiplier of hefboom. Dat betekent dat één optie betrekking heeft op meerdere aandelen. Meestal heeft de multiplier een factor van 100. Dus één optie vertegenwoordigt 100 aandelen. Dit zie je ook terug in de prijs. Een optie heeft bijvoorbeeld een optiepremie van 15 eurocent. Als je de optie koopt dan betaal je 15 euro, 100 x 15 eurocent.
Bij een optie is een kleiner bedrag nodig om te beleggen dan bij een directe belegging in bijvoorbeeld een aandeel. Maar de kansen op winst zijn wel gelijk, dat is het mooie van opties. Maar de hefboom kan het risico ook vergroten. Bij een ‘verkeerde’ beweging neemt het verlies sneller toe. Sneller en meer dan bij een directe belegging in bijvoorbeeld een aandeel.
Voorbeeld
Je koopt 100 aandelen Unilever voor 50 euro per aandeel. In totaal heb je dan 5.000 euro geïnvesteerd. Nu kun je ook een optie kopen met een waarde van 1.000 euro. Die optie functioneert min of meer hetzelfde als die 100 aandelen Unilever. Door de hefboom heb je een veel kleinere investering nodig. Stel nu dat de aandelen Unilever verdubbelen en nu 100 euro per aandeel waard zijn. Je aandelen zijn dan 5.000 euro meer waard geworden en je hebt een rendement gemaakt van 100%.
Als we dan naar de opties kijken, dan is je optie in plaats van 1.000 euro, 6.000 euro waard geworden. Ook een stijging van 5.000 euro, net als de aandelen. Het rendement is maar liefst 5 keer zo hoog als het rendement op aandelen!
Zou je eveneens €5.000 in opties hebben belegd, dan zou je winst dus €25.000 zijn. Dit wordt ook wel de hefboomwerking van opties genoemd.
Het nadeel van opties is wel dat er vaak vooroordelen of onjuiste informatie over te vinden is. Zo zullen velen zeggen dat opties gevaarlijk en risicovol zijn. Opties kunnen wel risicovol zijn door ze verkeerd te gebruiken. Vergelijk het met een auto. Een auto is niet gevaarlijk, maar de bestuurder van de auto kan de auto met veel risico besturen.
Meer weten over opties? Kom naar mijn optiecursus!
Veel succes!
Bram Voermans
Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”