Beleggingsrendement 2023

Rendement 2023 met onze optiesystemen

Het was precies een jaar geleden, toen iedereen ervan overtuigd was dat de wereld in 2023 in een recessie zou belanden en dat aandelen – die zich al in een pijnlijke bear market bevonden (vooral voor techbedrijven) – hun neerwaartse glijvlucht zouden voortzetten. Tjonge, wat had iedereen het mis.

Blikken we terug op 2023 dan was het een bewogen jaar, met marktturbulentie in maart na de ineenstorting van SVB, veel opwinding over AI vanaf mei en een behoorlijke obligatie-sell off aan het eind van de zomer toen beleggers hogere rentetarieven incalculeerden. In oktober waren er nieuwe geopolitieke risico’s na de aanval van Hamas op Israël en ten slotte was er een enorme cross-asset rally tegen het einde van het jaar door gunstige seizoenscijfers waardoor beleggers hoopvol werden over een zachte landing en renteverlagingen in 2024.

Alles bij elkaar betekende dit een positief jaar voor de meeste financiële activa. In de meeste gevallen werd de winst bijna volledig gedreven door de laatste twee maanden.

Hoe deden de ElkeWeekGeld.nl optie-beleggingssystemen het in 2023?

Dan de resultaten van ElkeWeekGeld.nl. En met resultaten bedoel ik de rendementen én risico’s. Dat laatste wordt door sommige partijen niet transparant gemaakt. Voor mij is dit het allerbelangrijkst bij beleggen.

ElkeWeekGeld.nl heeft momenteel vier systemen. Drie systemen genereren wekelijks een transactie. Eén systeem voor de Eurostoxx index, en één voor de AEX Index. Het Automatisch Volgen Systeem handelt op de Nasdaq. Daarnaast heb ik een systeem dat elke dag een positie inneemt op de AEX.

Hoe wordt het rendement berekend?

Margin is het bedrag dat je als borg moet aanhouden bij een bank of broker voor het innemen van de optiepositie. Voor de berekening van het rendement ga ik uit van een gemiddelde margin van 5.000 euro per optiepositie op de AEX. Voor het Eurostoxx systeem ga ik uit van een gemiddelde margin van 3.000 euro en bij het Nasdaq systeem 20.000 euro.

Hoe hoog deze borg is, verschilt. Zo ligt de borg voor de Eurostoxx bij bijvoorbeeld online broker Lynx ongeveer rond de 3.750 euro. Bij Saxo Bank ligt dit lager en zit het rond de 3.000 euro. Omdat iedereen bij een andere broker zit, ga ik bij dit systeem uit van een gemiddelde margin van 3.000 euro. Hierdoor hangen de genoemde rendementen af van de gebruikte bank of broker, en kunnen iets hoger of lager zijn.

Ook transactiekosten kunnen variëren per bank of broker en zo het rendement beïnvloeden. De hier genoemde rendementen zijn, met uitzondering van het Automatisch Volgen Systeem, bruto rendementen. Overigens kan het zo zijn, dat de netto rendementen hoger liggen dan de bruto rendementen. Als je daar meer over wil weten, lees dan hier verder.

Bij het berekenen van de rendementen wordt geen gebruik gemaakt van het rente-op-rente effect (compounding). Als hier rekening mee wordt gehouden, dan zouden de rendementen hoger liggen.

Rendement 2023 met opties

AEX Weekoptie Systeem

Het ElkeWeekGeld.nl AEX Weekoptie Systeem behaalde over het vierde kwartaal een rendement van 4% en het jaarrendement komt op 17%.

Dit is het meest veilige en defensieve systeem van ElkeWeekGeld.nl. Met een kwartaalrendement van 17% deden we het iets beter dan de index zelf. Het rendement van de AEX was in 2023 14%. Wel lag ons risico een stuk lager. Waar de index gedurende het jaar tussentijds een daling van meer dan 10% liet zien, maakte ons systeem één week een verlies van slechts 0,1%. Het is niet mogelijk dit systeem te volgen, het systeem zit vol en er is een wachtlijst.

AEX Dagoptie Systeem

Het ElkeWeekGeld.nl AEX Dagoptie Systeem is relatief gezien mijn meest risicovolle systeem. Hiermee nemen we meestal dagelijks een positie in, en het is daarmee geschikt voor de meer actieve belegger. Voor dit systeem was het een erg goed jaar. Het behaalde een jaarrendement van 32%. Het laatste kwartaal was het rendement 10%. In 2023 waren er 7 dagen waarop we een verlies noteerden. Alle andere dagen waar een positie was ingenomen eindigden met winst. Het maximale verlies op 1 dag bedroeg 6%. Dit systeem realiseerde een mooie outperformance ten opzichte van de AEX index. Het rendement van de AEX index was 14%. En daarmee presteerde dit systeem ruim 2x beter.

Het totaalrendement van ons AEX Dagoptie Systeem is het grootst van alle systemen en bedraagt sinds de start in juli 2019 131%. Over deze periode presteerde het systeem ook ruimschoots beter dan de AEX index, zowel qua risico als rendement.

Eurostoxx Weekoptie Systeem

Het ElkeWeekGeld.nl Eurostoxx Weekoptie Systeem behaalde een kwartaalrendement van 6% en het jaarrendement komt op een mooie 22%. Er was 1 week waarin we een verlies noteerden. Het maximale verlies bedroeg 0.4%. Alle andere weken eindigden met winst. Ter vergelijking, het rendement van de Eurostoxx index was 19%. Daarmee presteert dit systeem zowel qua risico als rendement fors beter dan de Eurostoxx index. Dit systeem heeft een iets hoger risicoprofiel dan het AEX Weekoptie Systeem. Zo zit het Eurostoxx Weekoptie Systeem vaker in de markt en had daardoor ook een hoger rendement dan het AEX Weekoptie Systeem.

NQ Automatisch Volgen Systeem

Met het ElkeWeekGeld.nl NQ Automatisch Volgen Systeem zijn we gestart op 1oktober 2023. Omdat iedereen bij dezelfde broker zit en daarmee dezelfde kosten maakt, kan ik voor dit systeem het netto rendement berekenen. Dat bedroeg in het laatste kwartaal van 2023 4%. In oktober maakte dit systeem een klein verlies van 0,4%. Het systeem is alleen te volgen bij online broker Mexem. Daarbij is het mogelijk de transacties automatisch te volgen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Hier lees je alles over dit nieuwe systeem.

Elk jaar een mooi rendement

Zoals je hebt kunnen lezen was 2023 een mooi jaar voor al mijn optiesystemen. En dat was geen uitzondering. Zoals je hieronder kan zien, behalen de systemen elk jaar structureel een stabiel rendement met minimale verliezen.

Totaal rendement met opties

Verwacht rendement in 2024

Tot nu toe is de maand januari voor de beurzen slecht begonnen. Al mijn systemen staan sinds het begin van het jaar in de plus. Ik verwacht ook dit jaar voor alle systemen dubbele cijfers aan rendement te genereren, met een lager risico dan de indices.

Heb je interesse in het volgen van één van mijn systemen?

Kijk dan hier voor meer informatie.

Of maak een belafspraak met mij.

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.