Welke beleggingsinstrumenten zijn er en welke zou je willen gebruiken om in te beleggen?
De vorige blog ging over waar je op moet letten als je voor je beleggingen gebruik maakt van een bank of broker. Het startpunt was de blog daarvoor, met de vraag of je echt wel wilt gaan beleggen. Maar als je dat wilt, en je hebt je bank of broker gevonden, waar moet je dan nog meer op letten als je wilt beginnen met beleggen?
De logische volgende vraag is welke beleggingsinstrumenten je wilt gebruiken om mee te gaan beleggen. En daar is heel veel keuze in. Ik zal de meest voorkomende hieronder bespreken.
“The best investment you can make, is an investment in yourself…
The more you learn, the more you’ll earn.”
– Warren Buffet –
Aandelen
Een aandeel is een waardepapier waarmee je eigenaar wordt van een deel van een beursgenoteerd bedrijf. Is het bedrijf succesvol dan kunt je daarvan profiteren door koerswinst en dividenduitkeringen. Een aandeel geeft ook stemrecht op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een beleggingsinstrument dat een mandje van verschillende aandelen (of een mix van beleggingsinstrumenten) bevat. Door de grotere spreiding in verschillende bedrijven of sectoren loop je mogelijk wat minder risico. Beleggen in een beleggingsfonds is vaak eenvoudiger dan het zelf aankopen van verschillende aandelen. Daarnaast maak je gebruik van de kennis en expertise van de fondsbeheerders. Daar staat tegenover dat de kosten hoger zijn. Deze bestaat onder andere uit de vergoeding voor de fondsbeheerders, marketing en administratieve kosten.
ETF’s
ETF’s (Exchange Traded Fund) of trackers. ETF’s zijn beleggingsinstrumenten die een index op de voet volgen. Het is eigenlijk een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in eenzelfde verhouding. Het is een vorm van passief beleggen, er zijn geen fondsbeheerders nodig en mede daardoor zijn de kosten lager dan een beleggingsfonds. Waar het doel van een beleggingsfonds is om de index te verslaan, is het doel van ETF’s om ongeveer hetzelfde te presteren als de index waar de ETF betrekking op heeft.
Turbo’s
Afhankelijk van de uitgevende organisatie wordt er gesproken over Turbo’s, Spinters of Speeders. Met dit instrument kan je met een hefboom beleggen in een onderliggende waarde zoals aandelen, valuta en obligaties. Naast de hefboom is een voordeel van turbo’s dat je met turbo’s nooit meer kwijtraakt dan jouw oorspronkelijke inleg.
Opties
Als je een opties koopt, dan koop je het recht om in de toekomst de onderliggende waarde af te nemen of te leveren. Je kan dit vergelijken met de situatie als je een huis koopt, je kan dan ook een optie op het huis nemen. Je spreekt dan af om het huis op een bepaalde datum tegen een van tevoren bepaald bedrag te kopen. Bij het beleggen gaat het om een onderliggende waarde zoals valuta, grondstoffen of aandelen. Bij opties is er sprake van een contractgrootte; koop je een optie met een aandeel als onderliggende waarde, bijvoorbeeld Unilever, dan gaat het om 100 aandelen. Opties werken met een hefboom waardoor je met een kleine investering een groot rendement kan behalen. Over opties kom ik in een andere nieuwsbrief nog uitgebreid terug.
Futures
Een future is een overeenkomst om een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. Ook futures hebben een hefboom. Als je in futures belegt dan moet je een margin (een borgstelling) aanhouden om een positie in te mogen nemen.
Obligaties
Een obligatie is een schuldbewijs van een uitgevende instantie aan een geldverstrekker. Je kan het zien als een lening. Een obligatie wordt meestal uitgegeven door een overheid of onderneming. Het doel is om liquide middelen aan te trekken. Obligaties keren vaak een vast bedrag uit aan rente.
Welk beleggingsinstrument moet je nu kiezen?
Keuze genoeg dus in verschillende instrumenten die je kunt gebruiken om te beleggen. En dan heb ik ze niet eens allemaal opgenoemd, maar volsta ik met de meest gebruikte. Vaak zitten er aan elk instrument wel voor- en nadelen. En welke je gebruikt hangt in zeker mate ook af van je eigen voorkeur. Welke voor- en nadelen bijvoorbeeld, passen het best bij jouw. Dit is iets wat je zelf zou moeten uitzoeken.
Ik heb zelf in al deze instrumenten gehandeld. Voor oud-cursisten zal het geen verrassing zijn, dat ik het meest te spreken ben over opties. Het is een veelzijdig instrument. En daar gaan we het een volgende keer nog uitgebreid over hebben.
Meer weten over opties? Kijk dan bij mijn cursussen.