Beleggen en media

Beleggen en de media

De meeste mensen hebben een hekel aan geld verliezen. Maar beurscorrecties zijn niets nieuws. Het hoort gewoon bij beleggen. Maar het blijft vervelend als je er midden in zit met een volle portefeuille.

Beleggers zijn dan angstig en verkopen hun posities. Dit zorgt weer voor lagere koersen en versterkt het effect, waardoor anderen ook weer gaan verkopen. De media springt hier vol in en ook hierdoor wordt dit effect verder versterkt. En als dit lang genoeg doorgaat, dan hebben we een beurscrash.

Het business model van de media is deels gebaseerd op sensatie en bangmakerij. Artikelen met negatieve koppen worden nu eenmaal beter gelezen. Als je na de kredietcrisis was ingestapt op de AEX, dan sta je nu nog steeds op een koerswinst van ruim 100%. Daar komt nog het dividendrendement bij. Maar dat lees je niet in de krant. Ze schreeuwen moord en brand als de beurs met 10% daalt. Veel tragedies, weinig wonderen.

 

“There are lots of overnight tragedies.
There are rarely overnight miracles.”

– Morgan Housel –

 

Beursgoeroes

Ook willen media nog wel eens zogenaamde beursgoeroes in de spotlight zetten om een bepaald standpunt te verkondigen. Daarbij geldt, dat de media een hekel hebben aan twijfelaars. Ze zijn juist op zoek naar een goeroe die zijn mening kort en krachtig neerzet. Hoe extremer hoe beter, lijkt het soms. Psycholoog Philip Tetlock heeft hier onderzoek naar gedaan en zijn conclusie: beleggers die het vaakst in de media verschijnen, behalen de slechtste resultaten. Uit zijn onderzoek bleek ook, dat beleggers die zeer overtuigd zijn van zichzelf, de slechtste rendementen halen. Succesvolle beleggers twijfelen juist constant. Ze zijn onbevooroordeeld en luisteren graag naar andere meningen.

 

Pas op

Let dus op naar wie je luistert en bekijk hoe iemand zijn mening verkondigt. Gaat het met veel bombarie, wees dan extra kritisch. In plaats daarvan kun je beter mensen serieus nemen die vertellen waarom ze ernaast zouden kunnen zitten. Die uitleggen wat ze geleerd hebben van hun fouten. Beleggers die voorspellingen doen in termen van waarschijnlijkheden of scenario’s in plaats van zekerheden. Geen amusement, maar waarschijnlijk wel een beter advies. Bekijk de systemen van ElkeWeekGeld.nl eens. Die zorgen voor een stabiel rendement op je vermogen. Elke Week.

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.