Welke bank of broker?

Als je wilt gaan beleggen, dan is een van de eerste keuzes die je maakt: bij welke bank of broker ga je dan beleggen? Vaak is het een ondoordachte keuze en kiest je voor een bank of broker die je al kent. Of waar je een reclame van hebt gezien. De meesten zullen kiezen voor lage transactiekosten. Goedkope brokers, waarbij sommigen zelfs helemaal geen transactiekosten rekenen, zijn daardoor de laatste tijd sterk in opkomst. Ook functionaliteit en het gemak van handelen kan een overweging zijn.

Maar wie kijkt er naar het risico van een bank of broker? En welke risico’s loop je eigenlijk? Laten we daar eens nader naar kijken, zodat je bij je keuze een gedegen afweging kunt maken tussen opbrengsten (functionaliteit en gebruikersgemak), kosten en risico’s. Eigenlijk net zoals beleggen.

 

“Banking, I would argue, is the most heavily regulated industry in the world.

Regulations don’t solve things. Supervision solves things.”

– Wilbur Ross –

 

Risico’s

Een van de risico’s is een storing op het handelsplatform van een bank of broker. Dit kan ernstige financiële gevolgen hebben voor beleggers. Zij kunnen vaak meerdere uren niet inloggen of geen orders meer naar de beurs versturen. Hierdoor blijf je in een positie zitten waar je eigenlijk vanaf wilt. Of je wilt een positie innemen, maar door de storing kan dit niet.

Een goede reden om dieper onderzoek te doen naar de frequentie van ernstige storingen bij een aantal brokers.

 

Storingen

Uit cijfers van www.allestoringen.nl blijkt, dat er vooral storingen op beleggingsplatformen zijn op beursdagen waarop de beurs hard omlaag gaat of als er veel beweging is. Dit vanwege onder andere de verhoogde activiteit van beleggers. En juist op die dagen, wil je géén storing!

Zo had Binck in 2016 tijdens de Brexituitslag te kampen met een ernstige storing en kon zeer recentelijk ook DeGiro niet garanderen dat al haar klanten bij hun beleggingsportefeuille konden tijdens de daling in de markt vanwege het coronavirus. Uit dezelfde bron blijkt dat het platform van Interactive Brokers, waar onder andere LYNX gebruik van maakt, sinds 2014 nog nooit met een ernstige storing te kampen heeft gehad en klanten dus, óók tijdens de zeer volatiele beursdagen, altijd hun beleggingsportefeuille konden beheren.

In de meeste gevallen staat in de algemene voorwaarden dat brokers niet aansprakelijk zijn voor de geleden schade door een storing in hun handelsplatform. Dit is overigens ook het geval bij Interactive Brokers. Gedupeerde beleggers kunnen uiteraard bij hun bank of broker aankloppen voor een vergoeding van de geleden schade door een storing, maar het hangt van de coulance af of de geleden schade wordt gecompenseerd.

Dit maakt het voor beleggers des te belangrijker om rekening te houden met de betrouwbaarheid van een platform, voordat een beleggingsrekening wordt geopend.

 

Fraude of faillissement

Een ander risico dat je loopt is fraude of een faillissement van je broker. Wat gebeurt er dan met jouw beleggingen?

Uiteraard is het externe toezicht op een bank en broker van belang. In Nederland zijn dat de DNB en de AFM. Deze instellingen houden toezicht op alle banken en brokers in Nederland. Ze grijpen in, indien deze banken en brokers zich niet aan de regels houden. In het verlengde daarvan; welke wetten en regels zijn er opgesteld voor een bank of broker? Dit verschilt, net als het toezicht, per land. Op Europees niveau is de Richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten (MiFID) van belang. Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de daarop gebaseerde lagere regelgeving.

Onderdeel van deze regelgeving is dat je beleggingen altijd gescheiden moeten worden van de boedel van de bank of broker. Dit zorgt ervoor, dat in geval van fraude of faillissement, jouw beleggingen nog steeds beschikbaar zijn.

Een ander onderdeel van deze regelgeving is het Beleggerscompensatiestelsel. Indien een bank of broker failliet gaat en als gevolg van wanbeheer of fraude niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, en de gelden en/of financiële instrumenten van cliënten niet meer kunnen worden teruggegeven, dan heb je recht op een maximale vergoeding van 20.000 euro. Aangezien de boedel gescheiden is, zal hier in het algemeen geen gebruik van gemaakt hoeven worden. Dit is dus een extra zekerheid voor beleggers.

Het is ook altijd handig om te kijken of jouw bank of broker aangesloten is bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) of een vergelijkbaar instituut wanneer je een buitenlandse bank of broker gebruikt of wilt gaan gebruiken. Kifid is het onafhankelijke loket voor het beslechten van geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners.

Ik verhandel zelf veel opties via LYNX. Dit heeft te maken met de betrouwbaarheid van het platform, de lage transactiekosten en het feit dat LYNX en Interactive Brokers onder verschillende toezichthouders en garantieregelingen valt.

Wist je overigens dat ElkeWeekGeld.nl een samenwerking heeft met LYNX, waarbij klanten tot 250 euro transactiekosten vergoed krijgen? Neem contact met mij op voor meer informatie.

 

Maand- en kwartaalresultaten

Resultaten totaal

 

 

 

 

 

In de maand september 2020 hebben al mijn 3 EWG systemen weer een mooi resultaat behaald. Mijn EWG AEX systemen sloten, net als de AEX zelf 2% in de plus. Echter, in tegenstelling tot de AEX was het EWG risico een stuk lager. Mijn EWG AEX Weekoptie Systeem heeft geen enkele keer verlies gemaakt en mijn EWG AEX Dagoptie Systeem had van de 20 handelsdagen slechts 1 dag een klein verlies.

Mijn EWG Eurostoxx50 Weekoptie Systeem deed het uitstekend met een rendement van 3%. Ook hier maakten we rustig en veilig een stabiel rendement zonder enige verliezen. De Eurostoxx50 Index daarentegen, maakte in dezelfde periode een verlies van 2%.

Ook het derde kwartaal hebben mijn 3 EWG systemen mooie rendementen laten zien. Het EWG AEX Weekoptie Systeem had een positief rendement van 7%. De AEX deed het in de vergelijkbare periode een stuk slechter met een verlies van 3%. Mijn EWG AEX Weekoptie Systeem heeft in het 3e kwartaal geen enkele week verlies gemaakt. De AEX behaalde in die periode een tussentijds verlies van maar liefst 7%.

Mijn EWG AEX Dagoptie Systeem behaalde een kwartaalresultaat van 6%. Een outperformance van de AEX van maar liefst 9%. Dit systeem is risicovoller dan de weeksystemen en maakt iets vaker verlies. In het 3e kwartaal hadden we 3 verliesdagen, met een maximaal verlies van 2.9%. Ook hier een beter rendement dan de AEX, tegen een kleiner risico.

Mijn EWG Eurostoxx50 Weekoptie Systeem is de kwartaalwinnaar, met een rendement van 8%. Heel de maand bouwde dit systeem een mooi rendement op, met geen enkele week verlies. De Eurostoxx50 Index deed het minder goed, met een verlies van 3%.

Wil je ook wekelijks of dagelijks een inkomen genereren?
Klik dan hier voor de uitleg en een abonnement.

 

Veel succes!

Bram Voermans

Bedenker en oprichter van “Elkeweekgeld.nl”

Winkelwagen

Download Gratis Ebook

Beleg succesvol met opties in 7 dagen!

U kunt meer rendement op uw vermogen realiseren door met opties te werken. Als u weet hoe het werkt, kunt u beleggen met meer rendement en met een lager risico. Opties zijn niet moeilijk of gevaarlijk, maar u moet er wel wat over leren voordat u het winstgevend kunt toepassen.