elke week geld.nl

Makkelijk geld verdienen op de beurs
Winkelwagen (0)

Blog April 2019

“Niemand weet het en zij die beweren het te weten zijn ’t onderling niet eens”

- Multatuli -

 

 

Een verleiding bij beleggers is vasthouden aan wat je weet. Dat hoeft geen slechte zaak te zijn. Zo kan niet of weinig spreiden werken, wanneer de markt stijgt en je de juiste asset hebt gekozen. Als je de lijst met 10 rijkste mensen op aarde bestudeert, dan staan daar veel ondernemers bij. Ze zijn rijk geworden door hun vermogen niet te spreiden. Kunnen we hier iets van leren?

 

Laten we eens kijken naar het rendement van verschillende soorten beleggingen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze tabel (bron: Schroders) toont het jaarlijks rendement van enkele belangrijke vormen van beleggingen. En duidelijk is dat het rendement van verschillende activa erg uiteen kan lopen. Deze tabel onderstreept het belang van spreiding. Het kan mogelijk helpen om risico's te verminderen en misschien zelfs de lange termijn prestaties van een totale portfolio te verbeteren. Natuurlijk is het belangrijk om op te merken dat in het verleden behaalde resultaten geen leidraad zijn voor toekomstige prestaties en mogelijk niet worden herhaald.

Maar met deze tabel in het achterhoofd; wat zijn dan de voordelen van spreiding?

 

Risicobeheer: een cruciale voorwaarde voor beleggers is geen geld verliezen. Bij elke investering is er risico: het risico dat je minder terugkrijgt dan dat je hebt geïnvesteerd, of de kans dat het minder oplevert dan dat je had verwacht. Dit risico verschilt per type investering. Het hebben van verschillende activa betekent dat dit risico kan worden gespreid.

 

Flexibiliteit: het gemak waarmee je een belegging kunt kopen of verkopen is een belangrijk aspect. Het verkopen van bijvoorbeeld onroerend goed kan lang duren in vergelijking met het verkopen van aandelen. Als je verschillende soorten beleggingen hebt die variëren in 'liquiditeit' (het gemak van kopen en verkopen), dan kun je gemakkelijk enkele beleggingen verkopen als je opeens geld nodig hebt.

 

Volatiliteit: de frequentie en omvang waarmee je beleggingen stijgen en dalen, bepaalt de volatiliteit van je portefeuille. Het diversifiëren van beleggingen kan die pieken en dalen glad strijken.

 

Het nadeel van spreiding is dat het ten koste kan gaan van rendement. En misschien verklaart dat de lijst met 10 rijkste mensen ter wereld. Zij kozen bewust voor weinig diversificatie. Dat kan verkeerd aflopen, en soms wordt je er rijkelijk voor beloond. Maar uiteraard is er niemand die dat van te voren weet.

 

Hoeveel soorten beleggingen heb je dan nodig om een gediversifieerde portefeuille te hebben? Dat is lastig om te zeggen en zal met name afhangen van het risicoprofiel van de belegger. En dit profiel is voor elke belegger weer anders. Maar bedenk eens hoe goed jouw inkomsten gediversifieerd zijn? Komt het meeste inkomen uit salaris? Dan is het handig om je inkomen uit vermogen te vergroten. En daar hebben we ElkeWeekGeld.nl voor!

 

De maand maart was een lastige maand voor ons systeem. Tot twee keer toe werd de stoploss geactiveerd. Dit resulteerde in twee kleine verliezen. De eerste keer steeg de AEX 4.1% in een week en de tweede keer steeg de AEX ook flink door, met twee keer een openingsgap zonder enige vorm van correctie. Maar doordat de andere weken met winst werden afgesloten, eindigde de maand met een kleine plus van 0.4%.

 

Het systeem functioneert het beste bij niet al te snelle wekelijkse stijgingen en dalingen. Gelukkig komen deze ook niet vaak voor. Het voordeel hiervan is wel, dat het niet uitmaakt of de beurs stijgt of daalt, in beide gevallen kan er winst worden maken. We verdienen gemiddeld iets meer bij een dalende beurs dan bij een stijgende beurs. Dat zie je ook terug in de resultaten van het afgelopen kwartaal. De beurs is in het eerste kwartaal bijna alleen maar gestegen, en het totale rendement komt uit op 4.1%. Dit is iets onder het gemiddelde. Zodra meer risico in de markt terug komt, zullen de rendementen weer gemiddeld of bovengemiddeld zijn. Het rendement in het laatste kwartaal van 2018 is hier een voorbeeld van, met 9,3% rendement in 3 maanden. Ook voor komende maand ga ik ervan uit dat er een mooi rendement gerealiseerd kan gaan worden!

 

Heb je nog geen abonnement, dan kun je je hier abonneren. Daarmee ontvangt je wekelijks de informatie over de in te nemen positie en maak je hetzelfde rendement als vele andere abonnees.

 

Ook hebben veel abonnees vragen over opties. Daarom bied ik nu ook een basiscursus beleggen met opties aan. Hierin ga ik uitgebreid in op zowel de theorie als praktijk van opties. Ik heb 9 jaar in deeltijd les gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam en heb er vertrouwen in dat ik je er iets over kan leren. Lijkt het je wat, dan vind je hier meer informatie over de cursus. Deze vindt plaats op 25 mei.

 

Mocht je nog vragen hebben, bijvoorbeeld over dit artikel of over mijn systeem, neem dan contact met mij op. Ik beantwoord graag al je vragen.

 

Veel succes!

Bram Voermans

 

Volg op Twitter

Volg op FaceBook

Volg op WhatsApp

Kom gratis naar de volgende bijeenkomst

gallery/schroders